Scrisoarea de intentie

pict_scrisoare_intentie

Ce este scrisoarea de intentie?

  1. scrisoarea de intenţie reprezinta unul dintre documentele cele mai importante ale candidatului;
  2. scopul acesteia este de convinge persoana care o va citi ca a gasit persoana pe care o cauta.

Cum trebuie conceputa?

Desi scrisoarea de intentie nu este standardizata, ea trebuie sa cuprinda anumite elemente specifice. Din punct de vedre al continutului aceasta trebuie sa cuprinda trei aspecte importante: date de identificare, continutul propriu –zis, formula de adresare si de incheiere.

Date de identificare

In partea de sus a paginii trebuie sa apara numele si prenumele expeditorului, adresa, localitatea, numarul de telefon si data. Scrisoare trebuie sa contina, de asemenea, sidatele de identificare ale destinatarului: persoana careia expediati scrisoarea, compartimentul din care face parte, denumirea organizatiei, adresa si localitatea.

De regula, scrisoarea de intentie trebuie sa inceapa intotdeauna cu formula de adresare (Stimate D-le/ D-na); este indicat sa fie adresata unei anumite persoane, in cazul in care nu se cunoaste persoana careia trebuie sa i se adreseze scrisoarea, trebuie trimisa compartimentului de resurse umane, directorului general sau presedintelui, dupa caz.

Continutul  propriu-zis

Scrisoarea de intentie trebuie sa contina cateva paragrafe referitoare la:

  1. postul vizat si sursa prin care a fost obtinuta informatia ( anunt publicitar, prieteni, rude, etc.) cu precizarea publicatiei si a datei aparitiei sau a numelui persoanei care i-a oferit informatia. In cazul in care candidatul si-a depus o candidatura directa fara a cunoaste eventualele posturi vacante, el poate sa-si exprime aventual optiunea pentru un anumit domeniu de activitate.
  2. se vor puncta apoi principalele calitati si aptitudini ale canditatului,  experienta din ultimii ani, relevanta pentru postul vizat; tot aici poate fi prezentata contributia si realizarile importante de la locul de munca, sau modul in care ai rezolvat diferite situatii dificile.
  3. interesul si motivatia pentru postul respectiv; se poate nota aici eventual si motivele pentru care candidatul a parasit sau doreste sa paraseasca vechiul loc de munca ( de exemplu reducere de activitate)
  4. disponibilitatea si interesul pentru un interviu precizand modalitatea cea mai usoara de a fi contactat (nr. de telefon, e-mail, adresa) precum si faptul ca respectiva scrisoare de intentie este insotita de un C.V. ( care ofera detalii mai ample cu privire la experienta, aptitudinile si studiile candidatului).

Dupa cateva randuri libere urmeaza formula de incheiere ( “Cu respect….”, “Cu sinceritate….”) numele expeditorului (in ordinea prenume, nume) si semnatura.

Succes!